Karité

Maslovník africký ( lat. Vitellaria paradoxa, predtým Butyrospermum parkii )

Maslovník africkýBežne známa pod anglickým názvom shea tree, shi tree, /ˈʃiː/ alebo /ˈʃiː.ə/, alebo vitellaria, je strom rodiny Sapotaceae family pochádzajúci z Afriky.

Ovocie maslovníka pozostáva z tenkej, kyslej, buničiny, ktorá obklopuje relatívne veľké, na oleje bohaté, semeno, z ktorého sa extrahuje bambucké maslo.

Bambucké maslo

Orechy maslovníka africkéhoBambucké maslo je jemne tuk sfarbený do žlta alebo farby slonovinovej kosti, ktorý sa extrahuje z orecha maslovníka afrického ( Vitellaria paradoxa ). Má široké využitie v kozmetike, používa sa ako

It is widely used in cosmetics as a moisturizer, salve or lotion.

Bambucké maslo je jedlé a používa sa pri príprave jedál v Afrike. Bambucké maslo sa občas používa zmiešané s inými olejmi ako náhražka kakaového masla, aj keď je nie je rovnaká.

Etymológia

Maslovník africkýBežné meno je shíryiri alebo shísu ( ‚shea tree‘ ) v jazyku Bamana z Mali. Toto je pôvod anglického slova. Strom sa volá ghariti v jazyku Wolof zo Senegalu. Toto slovo je základ francúzskeho mena stromu ( a jeho masla ), „karité„.

Strom bol predtým zaradený do rodu Butyrospermum, znamenajúc „maslové semeno“. Druhové meno parkii vdáva hold škótskemu výzkumníkovi, Mungo Park, ktorý objavil strom pri skúmaní Senegalu. Strom je teraz klasifikován pomocou binomického mena Vitellaria paradoxa. To, že Mungo Park bol škót, sa odráža v anglickej výslovnosti stromu, orecha a masla, keď sa shea číta s koncovým „ea“.

Rozšírenie vitellaria paradoxa

Rozšírenie vitellaria paradoxa
By Esculapio (personal work) [CC-BY-SA-2.5], via Wikimedia Commons

Botanika

Strom Shea Tree rastie prirodzene v suchom pásme savany v afrike, na západe od Senegalu až po východ Sudán na východe.

Strom je viacročný a začne nosiť ovocie keď je 10 až 15 ročný, plná produkcia sa dosiahne keď je strom 20 až 30 ročný. Potom rodí orechy až do 200 rokov.

Ovocie sa podobá na malé avokádo, alebo veľké slivky. Obsahuje 50% tuku. Trvá mu 4 až 6 mesiacov kým dozrie. Priemerný zber je 15-20 kg z jedného stroma, s optimom dosahujúcim až 45 kg. Každý kilogram ovocia dáva približne 400g suchých semiačok.

Druh je na zozname ohrozených druhov IUCN.

Zloženie bambuckého masla

Bambucké maslo je komplexný tuk. Topí pri telesnej teplote a rýchlo sa absorbuje do pokožky, bez zanechania olejovitého pocitu.

Mastné kyselinyv %
Kyselina palmitová C16: 02 – 9 %
Kyselina stearová C18: 020 – 50 %
Kyselina olejová C18: 140 – 60 %
Kyselina linolová C18: 23 – 11 %
C18.3 kyselina linolénová< 1 %
Arachidové C20: 0< 1 %
Gadoleic kyselina C20: 1okolo 0.2 %

Vlastnosti

Anti UV bambucké maslo

Karitény absorbuje silne UV To dáva bambucké maslo svoje doplnkové vlastnosti už UV filtre používané v ochranu proti slnečnému žiareniu. To umožňuje rozšíriť rozsah ochrany nižších vlnových dĺžkach.
Bambucké maslo môže dokončiť žaloba podaná krémy v kozmetike.
Táto vlastnosť je priamym dôsledkom jeho zloženie, a to najmä pre jeho vysoký obsah nezmýdelnitelných látok.
Krém sa skladá z niekoľkých frakcií, vrátane tých nezmýdelnitelných látok. Mäkké obsahuje estery, ako je škoricových esterov, ktoré absorbujú lúče U.VB. Ale tieto estery sú predovšetkým liečivé vlastnosti a dezinfekčné.
V skutočnosti, nezmydliteľná časť, ktorá je priamo zodpovedný za ochranu proti slnečnému žiareniu, je uhľovodík frakcie. Sú sa skladá z niekoľkých zlúčenín s karitény C32H56 (ktorý je súčasťou latexu).

Vitamín
Uhľovodík časť nezmydliteľných tiež vitamín A, ktorý je na koži proti suchu, ale aj proti suché a lámavé vlasy.
Z tohto dôvodu je bambucké maslo obzvlášť dobre prispôsobený ktorá sa vkladá do ochranu proti slnečnému žiareniu, ktorá nielenže bude zvýšená ochrana proti UV žiareniu, ale tiež zvyšujú hydratáciu pokožky.

Aplikácia

Bambucké maslo sa môže aplikovať na pokožku bez toho, aby bolo vopred zmiešané s inými účinnými látkami.

Pri aplikácii dobre rozpustite maslo v dlani. Maslo musí byť dokonale tekuté.

Bambucké maslo obsahuje komponenty vhodné na:

  • Hydratáciu pokožky ( lipidová časť )
  • Liečenie, elasticita pokožky ( škoricová estery )
  • Krém na opaľovanie ( karitény )
  • Protizápalový účinok ( škoricové estery )
  • Oneskorenie starnutiu pleti ( vitamín E )
  • Ochranu vlasov

Viac informácií o použití bambuckého masla.

Zdroje:

http://karite.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Shea_tree
http://en.wikipedia.org/wiki/Shea_butter